Tuesday, September 6, 2011

Cerita Pasal Perkahwinan~

Sejak kebelakangan ni, banyak orang post pasal perkahwinan kat facebook.. Apa yang mereka post tu macam penerangan sebenar perkahwinan, hukum2 dan tanggungjawab.. 


Bagus juga, sebab berguna untuk masa akan datang.. :-)


Nak tak saya letakkan kat sini? Mesti nak tau jugak kan? hehehe.. Ok, saya letak yer..

Saad bin Abi Waqas r.a menceritakan bahawa Rasulullah s.a.w pernah bersabda: “Nafkah (infak) yang kamu berikan semata-mata kerana Allah nescaya diberi pahala oleh Allah; bahkan apa yang kamu berikan untuk makanan isteri kamu (perbelajaan rumahtangga) akan diberi pahala juga oleh Allah.” (H.R. Bukhari)

Huraian,

Perkahwinan dalam Islam bukan sekadar untuk memenuhi tuntutan biologi terhadap satu sama lain, malah satu daripada tanda kekuasaan dan kebesaran Allah Yang Maha Esa (ar-Rum, ayat 21). Iaitu kekuasaan-Nya menyatukan dua makhluk yang berlainan jantina serta mempertautkan hati kedua-duanya dengan ikatan kasih mesra. Maka, suami yang baik ialah yang menyayangi serta melindungi isterinya dari perkara berbahaya atau memudaratkannya. Suami ialah ketua keluarga yang bertanggungjawab memastikan isterinya memperoleh keperluan hidup seperti tempat tinggal, makanan dan pakaian yang secukupnya. Suami juga hendaklah membimbingnya agar selamat daripada api neraka. Firman Allah bermaksud: "Kaum lelaki itu ialah pemimpin dan pengawal yang bertanggunjawab terhadap kaum perempuan, oleh sebab Allah melebihkan sebahagian mereka atas sebahagian yang lain, dan juga kerana orang lelaki telah memberi nafkah daripada harta mereka..." (an-Nisa: 34)Ada banyak lagi, tapi itu nanti2 lah saya update..hehe.. Oh by the way, ada gempa ek? Mm pukul 1 pagi tadi saya dah tidur..kalau belum tidur kemungkinan saya boleh rasa gegaran tu..selalunya kalau ada gempa kat negara jiran, kat umah saya ni boleh rasa gegarannya..boleh tahan kuat juga la..dah banyak kali rasa gegaran kat umah ni.. Pernah sekali tu, sampai macam blok ni kena tiup angin.. Haa sudah..lari topik pulak saya ni.. Ok lah, nanti kalau ada apa-apa yang saya nak cerita lagi, saya update yer.. 


Terima kasih kerana sudi membaca.. Selalu-selalu la jenguk blog saya ni.. ^_^

0 Your opinion:

Introduction