Saturday, August 13, 2011

Bicara Soal Masa Hadapan..

Khas untuk bakal-bakal graduan,

Pada masa sekarang ni, seperti yang kita sedia maklum sukar untuk mendapatkan pekerjaan malah persaingan sengit berlaku..

Cuba kita renungkan semula, kita belajar dari umur 5 tahun sehingga dapat diploma, degree, masters dan PhD.. Cuba kira berapa lama kita belajar dan berapa banyak kos yang kita tampung selama kita belajar.. Banyak bukan?

Lepasan master sendiri gaji sebulan rm5000 sahaja.. Agak-agak berbaloi tak? Eh, habis belajar je kita bayar hutang tau.. Kalau pinjaman pelajaran kita banyak, agak2 rm5000 tu cukup tak nak sampai sebulan? Itu master, kalau degree paling rendah pun rm2000 je tau.. Agak-agak lepas bayar hutang diploma+degree berapa ye yang tinggal dalam dompet? cukup sampai sebulan ke? boleh buat saving dalam bank? NO..tak cukup tau sebenarnya..Harga barang pun naik.. Cuba renung-renungkan..

Agak-agak baki yang tinggal tu boleh buat bajet tak? Eh, orang kalau nak buat bajet benda yang berlebih, bukan benda yang sikit tau.. Ibarat selimut pendek, tarik ke atas nampak kaki..tarik ke bawah nampak kepala.. Sebab itu, kita perlu cari alternatif lain untuk panjangkan selimut biar cukup untuk kita..

Gaji rm3000 pun dah jatuh MISKIN KOTA tau.. bangga ke gaji rm3000 zaman sekarang ni? Tu sebab saya sedih, ramai bangsa M gaji rendah..ramai juga yang miskin kota.. Kalau orang kaya tu tak pe la.., dia tak pernah rasa hidup susah.. Saya nak orang susah rasa macam mana hidup senang pulak..

Sebab itu, ada syarikat menawarkan untuk pelajar-pelajar, bakal graduan serta ibu bapa menjana pendapatan rm30,000 dalam masa 3 bulan,,. Ini BUKAN kata-kata retorik ataupun omongan kosong..

Kerana syarikat ini TERBUKTI telah mendapat pengiktirafan daripada Kementerian Pelajaran Malaysia, USM, 22 orang menteri termasuk PM dan telah pun melahirkan seramai 21 orang jutawan dalam masa 2 tahun.. HEBAT BUKAN???

Saya nak kongsikan satu cerita tentang seorang remaja berusia 22 tahun..Pelajar kelulusan ijazah di Universiti Teknologi Petronas.. Beliau seorang pelajar cemerlang, dan tamat sahaja belajar..beliau mendapat tawaran kerja di Abu Dhabi dengan gaji rm18k sebulan.. TETAPI beliau MENOLAK tawaran itu.. Disebabkan beliau telah dapat lebih daripada rm18k sebulan.. Dan beliau sendiri telah memiliki kereta Audi TT dengan wang beliau sendiri..

Agak-agak terbakar jiwa tak? Nak tak jadi macam beliau tergolong dalam golongan JUTAWAN MUDA???
Saya pun terbakar jiwa raga saya sebab KEMISKINAN BUKAN UNTUK DIWARISI, TAPI SATU TRANSFORMASI..0 Your opinion:

Introduction