Wednesday, December 15, 2010

Rahsia 5 jari..

Diambil dari fb..




1.Cuba tengok jari anda. Genggam kuat2 & angkat ke
atas sambil laung.."Allahu Akbar". Itulah Rukun Islam
yang mesti dijunjung.

2. Straight kan jari ke depan dlm keadaan terbuka &
Renung dalam-dalam. Itulah kewajipan solat lima waktu
jangan kita abaikan.

3.Put ur hand on the table, perhatikan. Start dr jari
kelinking yg kecil & kerdil, mcm manusia & apa benda
pun akan start dr kecil then membesar & terus
membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya.
Whatever we do semua start dari kecil. Kegagalan
mendidik pd usia muda akan beri kesan yg besar
pd masa depan.

4.Then tgk jari kedua, jari manis. Mcm tu jugak la
dgn usia remaja..semuanya sweet.. manis mcm jari
manis. MASA remaja kita selalu di duga dgn cabaran &
dugaan. Hanyan iman & takwa akan tunjukkan jalan
kebenaran.

5.Jari ketiga jari yang paling tinggi, jari hantu
ibarat alam dewasa kita. At 30's kita dah punya
status & ekonomy & career yg stabil but kita kena
careful sebab masa ni la banyak "hantu-hantu pengacau"
yang datang menggoda. Hantu dengki, hantu ego, hantu
tamak, hantu jealous dan macam2 hantu lagi. Kalau gagal
kawal emosi khuatir kita masuk ke perangkap nafsu dan syaitan.
 So kita kena la lipat gandakan ibadat.

6. Jari telunjuk - Jari ni lah yg mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggam kesemua jari kecuali telunjuk see how
Gagahnya telunjuk sebagai penunjuk arah, jadi contoh &tauladan pada jari2 sblm ni. Mcm tu jugak dgn kita perlu jadi role model to the new generation.. jadi
pembimbing yg kaya dgn idea bernas & a great mind.

7.Lastly renung la ibu jari.. besar/gemuk & pendek compare to the others but it shows kematangan &kehebatan yg membanggakan. Kalau ada ibu jari semua
urusan lancar tapi bayangkan kalau takde ibu jari...
nak gengam/pegang something cukup susah.. nak pegang
sudu pun susah. To young generation, nak buat2 apa
rujuk la kat org tua/berpengalaman. Kalau kita patuh pd petunjuk mereka, then boleh la kita say "good" or "yes" sambil thumbs up itulah rahsia kejayaan kita.


2 Your opinion:

Musafir Melayu said...

good post, but do enlarge the font, please :)

LIFE.. said...

okey..I do..thanks..
=)

Introduction