Tuesday, November 24, 2015

Tabur Far East + Tabur Extreme

22 Nov 2015

6.30 Berkumpul di Masjid Hidayah bersebelahan dengan sekolah Taman Melawati
7.00 Bergerak dan berkumpul di starting point (Kemensah)
7.30 Mula mendaki Tabur Far East
9.00 Sampai puncak Tabur Far East
10.30 Turun dari Tabur Far East dan mula bergerak ke Tabur Extreme
11.30 Sampai Puncak Tabur Extreme
12.30 turun dari Puncak Tabur Extreme
1.20 Sampai ke Starting Point


Hari ni aku dan kawan baik aku, Atin akan mendaki ke Bukit Tabur Far East dan Extreme.

Sebelum aku pergi hike kat sini, aku ada jugalah buat research sikit2 macam mana trek dia and so on. Kiranya aku dah prepare dari segi mental dan fizikal kat sini.

Untuk makluman, kami mendaki di sini seramai 56 orang untuk group kami sahaja. Ramaikan? The more the merrier. 

Sebelum mula mendaki, kami membuat senaman ringkas untuk memanaskan badan serta membaca doa dan kami membahagikan tugas kepada beberapa orang untuk menjaga kami. 2 orang sebagai petunjuk arah dan 2 orang sebagai sweeper di belakang.


Posing sat lepas parking kete.


Kami mula berjalan ke suatu tempat yang berpasir sebelum menaiki bukit jalan masuk ke bukit tabur yang sebenar.

Masa ni aku ajet2 dalam citer Hunger Games. 



Mula mendaki untuk melepasi pagar untuk masuk ke Bukit Tabur




Setelah semput menaiki bukit ni..kita amik gambar beramai2 yer.


Yang kat atas tu adalah Tabur Extreme 



Dah sampai dekat persimpangan jalan Tabur Far East dan Extreme kita rehat2 dulu


Lepas je panjat batu kat lereng bukit, dapat view mcm ni mmg awesome! Subhanallah~


Ni adalah trek untuk ke Tabur Far East peak



View KL


Alhamdulillah selamat sampai ke Puncak!
Masa ni aku duduk fikir macam mana nak turun pulak.
Kita rilek dulu layan view~







Panorama view from Tabur Far East

Okay, sekarang kita layan gambar dekat tabur Extreme pulak.

Trek dia boleh tahan mencabar. Jalan kat lereng2 bukit yang memang ngeri la kalau jatuh tu.

Memang banyak turun naik tali, kalau nak pergi tu kena pakai glove. Kalau tak, memang sakit tangan tu.

Serious best and mencabar trek dia, paling best bila rock climbing cuma aku ni manja sikit takut2 kalau tak de orang guide bagai. Hampehh.. Jalan2 sampai puncak, ada orang offer nugget. Wahh bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal, tapi kali ni versi orang lapar dapat nugget panas free. Nyum2.


Haa nampak tak betapa tinggi dan curamnya nak kena panjat. Turun pun lalu ikut jalan yang sama jugak.


Wat lek wat peace dulu. Traffic jam nak cross batu untuk ke Extreme peak.


Hoyehh!! Alhamdulillah sampai sudah! Selfie pakai gopro member lu..




We are all Kental Buddies!

Best giler hiking dengan dorang ni. Happening kata ko!!

Thanks jugak untuk Abg Man yang teman aku dan kawan turun Extreme. Kesian abg Man tak dapat pergi tabur Extra sebab nak temankan kitorang turun.

Sorry kat Tabur Extreme tak banyak amik gambar sebab penat + seram sebab lereng2 bukit je masa tu.

Terima kasih sebab sudi baca blog ni! :)





0 Your opinion:

Introduction