Tuesday, November 12, 2013

New Job~

Assalamualaikum,

It's been a while that I did not updating my blog. Currently I'm updating at my training classroom while waiting the class started at 8.30am.

Alhamdulillah I got a new job as Customer Service Professionals under TM. Two days left for the training completed. Then, I will go through the On Job Assessment to passed to confirm that I will be a official CSP.

By the way, I wanted to share about being a Customer Service Professional is quite tough because you have to learned about the products, billings and the systems..

Moreover, you have to know how to handle the customer and at the same time you have to make a report. For me, it's not easy. Sometimes, you'll face angry customers.

It's just like being a doctor too, when the customer seeks you to help them, like a patients seek a doctor for treatment and diagnose their problem and solves it.

I don't know how I'll face it later.

Hope that, I can handle and stay longer in this contact centre.

I feel really happy because in this training session, I closed with my trainer Miss D. We're just like sisters, she's nice we share everything together.

Not forget about my friends, Lynn, Abu, Syakeyr and Aidil. We're just like brothers and sisters, we're joking around, breakfast and lunch, and hang out together.

It's just fun to have in here.




Tuesday, October 1, 2013

Resign~

Assalamualaikum..

It's been a while that I didn't update my blog.. I have been really busy, doesn't have enough time to blogging or fb-ing..

Well, work as telemarketer is a really fun but at the same time I have to achieve target 2 sales per day or 4 hours talk time with the customer [no compromise] and if not achievable, then, I need to stayback until I have 2 sales or 4hours talk time..

For the first two months, it's fun to work because of the environment and the base of the customer is okay.. But for the third months, I cannot handle the KPI needed from the management besides the base are worse.. A lot of customer had been receiving a call offered them an insurance.

I had to resign because of the KPI needed from the management, then, my health condition becomes poor because of stayback until 8pm which I have totally no voice and coughed for 2 weeks and another one transportation problem.

But seriously, I feel bad and sad when I am leaving all the friends. Some of the friends are crying, which makes me to cry with them too..

It takes a second to say hello, but takes forever to say goodbye.. I had a lot of sweet memories with them, i gained experience and build my confidence level to communicate with people.. Seriously I'm going to miss them.. They're always in my heart..

To my leader, Kak Anis, thanks a lot because guiding me how to be a good marketer and I hope that KJ Team will always be the best!

To my close fren, fatin and kirin.. Thanks a lot and I'm going to miss you guys.. :'(


Sunday, September 8, 2013

Kerja..

Assalamualaikum,

Lama dah x update blog ni..

Sekarang ni jarang online sebab sibuk dengan kerja.. Setakat ni Alhamdulillah dah nak masuk 3 bulan bekerja sebagai telemarketer.

Walaupun kerja sangat stress tapi sangat menyeronokkan dengan kawan2 ofis yang sempoii..

Btw, saya nak cerita ni.. Kerja sebagai telemarketer memang sangat tough dimana hati kena kuat dan tabah bila customer yang kita call marah dan maki kita.

Sangat menyedihkan masih ada lagi manusia yang kurang ajar dan tak berbudi bahasa. Layan telemarketer macam sampah.. Ada kalanye macam telemarketer ni hantu yang menganggu hidup dorang ni.. Haishh..

Kalo menolak dengan cara yang baik tak pe la, masih boleh terima.. Ni dengan cara maki hamun..

Just nak share, mostly customer yang saya call daripada kawasan KL & Selangor memang ramai yang tak berbudi bahasa. Diorang layan telemarketer yang call macam sampah.. Serious..
Kebanyakan yang keje bagus2 pun berlagak..

Ingatlah, jadi manusia biar berbudi bahasa, berakhlak.. Telemarketer pun manusia biasa jugak ada hati dan perasaan..




PHOTOGRAPHY : TELUK BATIK

1ST SEPTEMBER

Teluk Batik , Perak
Nikon D60
Edited by using pixlr













Thursday, June 13, 2013

Interview~

Assalamualaikum,

Today, I went to Kidzania and Hospital Tropicana looking for a job. Well, this is my first time going to the HR office and bring the resume together.

At first, I went to Kidzania and I filled the form. After that, the manager interviewed me on the spot. I wasn't ready yet that time.. Well, please guess what the manager ask me to do? He asked me to sing on the interview session. I have to sing, then I sang Najwa Latif, Sahabat song.. I have sore throat. So, my voice are not so good. MasyaAllah, this is first time in my life. The manager said to me, working at the kidzania need to sing sometime to entertain the kids. It's okay then. I hope it's okay.

After that, I went to Hospital Tropicana. I came there to apply job as clinic assistant or ward clerks. The only vacancy available at the Admission and Discharge department. So, I just accept it. The HR manager ask me to fill the form first until the manager of that department came. Well, the manager interviewed me on the spot too.

I did my best on these interview. I do hope one of the vacancy will call me a.s.a.p. I just leave it to Allah, He knows what suits and what are the best for me. InsyaAllah I will perform well on my job. :D

Wednesday, June 12, 2013

People's Thoughts

Assalamualaikum..


For sure all of us might be thinking "What if I can hear people's thought? Right?" We always wondered how people think about ourselves. I am updating this post because I have been watching "What If" just now at 8tv channel.

There's a reason why Allah not giving us to have the ability..

1. People's always have their own thought even monolog, then you cannot feel calm because you'll always hear voices.

2. Interrupt your routine.

3. You will feel distracted, disturbed until you have to take medicine to calm yourself.

Believes that, there's always a good reason behinds every single things that we don't have.

Wednesday, June 5, 2013

TAMAT~

Assalamualaikum.

31 Mei yang lepas, tamatlah sudah latihan industri saya di klinik razana. Pelbagai pengalaman yang manis sepanjang menjadi pelajar praktikal di sana. Secara seriousnya, saya merindui mereka semua yang berada di sana.

5 Jun, tarikh hari ini, tamatlah sudah viva seterusnya tamatlah sudah pengajian saya di msu. Walaupun viva dalam keadaan yang tidak sihat dan sanggup volunteer menjadi orang pertama dengan yakinnya. Tapi sedikit gugup ketika berhadapan dan menjawab soalan panel-panel. Menyesal pun ada gak pegi volunteer jadi orang pertama.

Segala memori persahabatan sepanjang pengajian akan di kenang, pahit manis kita lalui bersama. Semoga persahabatan terus kekal walaupun kita berada di institut yang berbeza, kos yang berbeza. Ini bukan penamat bagi sebuah persahabatan.

Thursday, May 23, 2013

Photos at Morib, Sepang..









Monday, May 6, 2013

Pasca PRU

Assalamualaikum wbt.

Pertama sekali, syukur Alhamdulillah kerana Pakatan Rakyat masih kekal kukuh di Selangor. Semoga terus kekal, insyaAllah.

Tahniah dan takziah diucapkan kepada pemimpin yang menang. Ingatlah rakyat dilantai tatkala anda berada dikerusi empuk itu. Jangan riak bila menang dan jangan lupakan janji manismu terhadap rakyat, jalankan tanggungjawab dan amanah yang berat dibahu. Bagi yang Islam, kelak akan disoal jika tidak menjalankan tanggungjawab dan amanah itu (begitu juga kita sebagai rakyat dan manusia biasa).

Ada juga beberapa isu timbul seperti "blackout" di tempat pengiraan undi, bagaimana perkara tersebut boleh berlaku di beberapa tempat? Jika hanya satu tempat yang blackout secara tiba-tiba masih boleh diterima lagi, tapi berlaku dibeberapa tempat menimbulkan tanda tanya yang besar dalam masyarakat Malaysia yang mahukan ketelusan dan keadilan.

Isu lain adalah seperti media di stesen tv perdana yang menyiarkan tentang kemenangan pihak "dacing" dan mengutamakan perbincang tentang kemenangan parti "roket". Kenapa itu perlu berlaku untuk menimbulkan keraguan serta ketakutan masyarakat di Malaysia? Kenapa mereka tidak menghebahkan kemenangan "bulan" dan juga "keadilan" ? Ini menimbulkan ketakutan dalam kalangan masyarakat melayu terutamanya dengan khabar angin orang cina akan memerintah negara ini suatu hari nanti. Ini akan memupuk semangat racist dalam kalangan masyarakat, sepatutnya yang perlu dielakkan.

Minda kebanyakan masyarakat kita masih terpenjara..

Tidak mengapalah, ada hikmahnya Allah menangguhkan kemenangan bagi pihak "keadilan". Mereka kalah bermaruah. Lebih baik kalah dalam redhaNya berbanding menang dalam kemurkaanNya.

Buat yang menang menerajui kerajaan Malaysia, jika kemenangan ini telus, saya ucapkan Tahniah.
Jika dengan penyelewengan, saya ingatkan dengan satu firman Allah:

"Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) menyangka Allah lalai akan apa yang dilakukan oleh orang-orang yang zalim; sesungguhnya Ia hanya melambatkan balasan mereka hingga ke suatu hari yang padanya terbeliak kaku pemandangan mereka, (kerana gerun gementar melihat keadaan yang berlaku)." (Ibrahim: Ayat 42)


Buat yang tidak menang, ingatlah Allah sentiasa bersama kita dan ini adalah ujian dariNya. Sekurang-kurangnya kita sudah berusaha. Hasbunallahu wani'mal wakil. :)

Biar kalah di dunia, asal tidak kalah di akhirat kelak. InsyaAllah.

Friday, April 5, 2013

I'm Updating~ :D

Assalamualaikum dear sahabat,

It's been a while that I haven't update my blog. Now I've started my practical at Clinic Razana, Section 13 Shah Alam. Alhamdulillah, at last I got place to do my practical. Thanks to my best friend, Hazimah, because she recommend me to Dr.Razana and thanks to Dr.Razana also because she accepted me to practical on her clinic.

Well, on first day it's quite awkward because this is my first time in new environment. Luckily all the staff are kind. Alhamdulillah. I'm also learned a lot on that clinic even though I don't know how to prepare all the stuff's there such as preparing for dressing or minor surgery. I did run the tests such as Urine Pregnancy Test and dipstick. Amboi.., dah macam logbook plak dah. Haha. I do like one of the locum doctors at the clinic, her name is Dr.Laili. She's kind and loves to chat with us and I consider her as my mom.

I've finished my first week and I have 2months left. Huhu. When I will be graduate? Is it possible to grad on this June while I finish my practical on that month? Hmm I don't think that I'll be graduate on June, because the results come out late. As my friend that finished her practical on February also not get her results yet. Hmmm... I can't wait to further my studies.

That's all for today. May Allah bless you all. :)


Saturday, March 16, 2013

Dah buat keputusan..

Assalamualaikum.

Alhamdulillah dapat juga update blog kali ni, hari ni, esok dan ahad saya bekerja part time di Matta Fair, PWTC, KL. Agak penat jugalah.

Apa keputusan yang saya dah buat tu?

Actually, saya dah buat keputusan muktamad untuk sambung belajar. Saya ambil kos Bachelor of Optometry kat msu jugak dan kos ni selama 4 tahun.

Saya ambil keputusan ni sebab saya rasa tak mampu untuk MBBS dek kerana saya tak boleh terlalu penat. Just takut bila on call ke nanti, tak boleh handle. Besides, takut tak mampu untuk absorb semua knowledge tu.

Optometry ni macam ringan dan tak sesibuk mbbs student. Then, subjek dia pun ada yang saya minat dan boleh bawa(insyaAllah). :)

Tapi praktikal tak start2 ni lagi. Hmm. Nak settlekan masalah, orang yang nak jumpanya asik xde je walaupun dah inform. :(
Berharap dipermudahkan semuanya. Amin.

Monday, March 11, 2013

Celik di Dunia, Buta di Akhirat


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم

Maaf kerana baru sahaja berkesempatan berkongsi tentang tajuk khutbah Jumaat pada beberapa minggu yang lalu. Saya sibuk kerana dipanggil untuk kerja part time lagi baru-baru ini. Seperti yang dijanjikan, saya akan kongsikan isi-isi khutbah yang saya dengar seperti yang berada pada tajuk utama entri ini. Saya kopipes teks yang dibacakan khatib.

Ramai manusia diciptakan oleh Allah SWT dalam keadaan celik, boleh melihat dengan sempurna ciptaan Allah SWT, boleh makan dan minum, berjalan dan lain-lain lagi.
Tetapi di hari akhirat nanti mereka yang celik di dunia ini dibangkitkan oleh Allah SWT dalam keadaan buta. Persoalan besar timbul di sini kenapakah mereka ini dibangkitkan dalam keadaan sedemikian?

Elakkan daripada terjerumus ke dalam dosa termasuk melemparkan tuduhan, mengeluarkan kata-kata yang boleh membangkitkan kebencian pada individu tertentu, prasangka buruk serta bercakap bohong.
Jawapannya ialah kerana mereka ini berpaling daripada ajaran Allah yang sebenar, tidak melakukan aturan Allah, melakukan maksiat dan membuat dosa besar serta menzalimi orang lain, matanya tidak digunakan untuk melihat kebenaran, sebaliknya digunakan untuk melihat kebatilan.

Akibatnya hidup di dunia akan disempitkan, tidak tenang, menderita dan ditimpa musibah. Malahan di akhirat pula, mereka menjadi buta sebagai balasan keingkaran ketika di dunia.

Firman Allah SWT: “Dan sesiapa yang berpaling ingkar daripada ingatan dan petunjuk-Ku, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit, dan Kami akan himpunkan dia pada hari Kiamat dalam keadaan buta. Ia berkata: Wahai Tuhanku, mengapa Engkau himpunkan daku dalam keadaan buta, pada hal aku dulu celik?” (Surah Taha, ayat 124-125)

Perbuatan kita semasa di dunia menentukan kedudukan di sisi Allah SWT di akhirat dan begitulah sebaliknya. Jika kita benar-benar taat dan akrabnya di dunia dengan Allah SWT, maka di akhirat pastinya Allah SWT akan mendampingi kita.
Seorang sahabat Nabi, Samurah bin Jundab berkata: “Sesiapa yang ingin mengetahui kedudukannya di sisi Allah SWT, maka periksalah kedudukan Allah di sisinya. Barang siapa yang menghormati perintah Allah, lalu bersegera melakukannya, menjauhkan diri daripada larangan Allah, juga berusaha menghiasi diri dengan adab-adab Islam, maka kedudukan di sisi Allah pun terhormat.”

Dalam pergaulan seharian tentu berlaku kesilapan sama ada disengajakan atau tidak. Kesilapan itu boleh mengundang dosa terutama jika ia menyentuh pelanggaran hak yang berkaitan dengan tubuh, maruah diri dan harta benda.

Dalam banyak-banyak anggota, lidah dan matalah yang paling banyak kesalahan membabitkan sesama manusia. Mata jika tidak dihalakan kepada kebaikan akan mendatangkan kemaksiatan dan dosa lidah dan mata boleh menyebabkan seseorang itu menerima azab di akhirat.

Untuk hidup dalam suasana yang tenteram, aman dan damai, hendaklah diawasi lidah kerana melalui lidah tutur kata akan menjadi lebih benar, beradab dan bahasanya lebih bersopan. Sikap tidak menjaga lidah bukan saja menimbulkan kemarahan orang yang mendengarnya, malah menimbulkan implikasi buruk kepada hubungan sesama manusia.

Berkatalah perkara yang benar dengan penuh keberanian walaupun ia sangat pahit untuk ditelan lebih lebih lagi jika kita sebagai pemimpin kerana ia menggambarkan pendirian dan sikap kita sebagai seorang yang beriman.

Berwaspadalah kita akan setiap tutur kata kerana bahayanya lidah bukannya hanya pada individu tertentu tetapi kesannya juga boleh meruntuhkan sesebuah negara dan bangsa.

Justeru, marilah sama-sama kita menghitung diri, adakah kita sudah cukup amalan untuk bertemu dengan Allah SWT di akhirat kelak, adakah segala amalan di dunia ini dijamin pahala di akhirat. Ingatlah segala amalan akan diperhitungkan.

Elakkan daripada terjerumus ke dalam dosa termasuk melemparkan tuduhan, mengeluarkan kata-kata yang boleh membangkitkan kebencian pada individu tertentu, prasangka buruk serta bercakap bohong.

Setiap apa yang diucapkan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. Hanya perkataan yang diredai Allah akan dicatat, manakala perkataan mendatangkan kebencian Allah dicatat atas kemurkaan-Nya sampai hari kiamat.

Janganlah kita tergolong dalam golongan mereka yang celik di dunia tapi buta di akhirat. Marilah merenung firman Allah SWT: “Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya).” (Surah al-Zalzalah, ayat 7-8)

 Khutbah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Thursday, February 21, 2013

Maafkan saya.




Assalamualaikum..

Dikesempatan ini, saya ingin memohon maaf kepada semua jika ada salah dan silap.

Sebagai manusia yang tak lari daripada kesilapan,

Dengan sepenuh hati saya ingin memohon maaf.

Maafkan saya.

 
 


Saturday, February 16, 2013

Secara Rasmi 21 Tahun Dah!


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

السلام عليكم



Alhamdulillah 2 hari lepas merupakan hari lahir saya. Sempena hari lahir, saya nak ucapkan jutaan terima kasih pada mak saya kerana telah bersusah payah mengandungkan saya, melahirkan saya, membesarkan saya dan mendidik saya.

Ye, orang yang patut kita hargai sebenarnya adalah ibu kita sendiri pada hari istimewa(hari lahir) kita.

Cara untuk membalas jasa ibu kita adalah dengan menjadi anak yang soleh yang mendoakan kesejahteraan untuk ibu kita. Walaupun sebenarnya kita takkan mampu untuk membalas segala jasa ibu kita. Tapi itu adalah cara yang terbaik.

Ya, umur semakin meningkat semakin dekat dengan kematian. Kematian mengejar dibelakang dan tidak boleh melengahkan masa dalam memperbaiki dan menambah amalan.

Saya berterima kasih atas segala ucapan dan doa yang diterima daripada sahabat-sahabat sekalian. Semoga Allah membalas dengan kebaikan.

Semalam, waktu keluar dengan sahabat-sahabat sekolah menengah, saya agak terkejut dan terharu apabila mereka membawa saya ke Secret Recipe dan belanja saya makan kek. Percayalah memang saya tengah craving nak makan kek sepanjang minggu tu. Saya rasa sangat bertuah dan bersyukur sangat2.



Tak lupa juga tahun lepas saya dapat kek daripada seorang sahabat yang daripada kecil dan kami membesar bersama-sama.

Dan dua tahun lepas, classmates saya di MSU belanja saya makan dan beri hadiah teddy bear.

Percayalah, saya tak pernah lupa pemberian daripada sahabat2 saya walaupun ada yang saya tak mention kat sini.

Maaf untuk sahabat-sahabat saya, kerana tibanya hari lahir kalian saya tak mampu memberi hadiah kepada kalian. Tapi tak apa, tunggu saya dah ada kerja tetap nanti boleh la belanja kalian pula yer. InsyaAllah. :D

Hadiah daripada Meksis (mxs) pula, telefon percuma, kredit rm5 percuma dan pass internet 100mb percuma.

Alhamdulillah, saya rasa istimewa sangat. Bersyukur ke hadrat Illahi. Semoga saya juga istimewa di sisiNya dan semoga persahabatan saya dengan sahabat-sahabat dipanjangkan sampai Jannah. ♥

Monday, February 11, 2013

PELIK.

 

السلام عليكم

 

Hari ni saya nak cerita suatu kepelikan yang berlaku di tempat kerja. Dan ini adalah kali pertama saya melalui kejadian pelik macam ni. 

Saya tengah susun-susun barang kat tempat kerja, then ada akak permanent tu panggil saya suruh serve sorang customer ni. Okay, saya pun serve la customer yang merupakan seorang lelaki. Ini belum pelik lagi sebab firstly saya ingatkan dia nak belikan "baju" untuk isteri atau anak perempuan dia.

Bila dia dok tanya macam-macam, dan belek-belek "baju" tersebut saya mulai pelik dan bertanya kepada diri sendiri. Dia ni pakai ke "baju" ni? Then, mata saya mulai nakal sebab terlalu curious. Ha ha. Saya tengok la di tempat tersebut. Dan saya nampak memang dia pakai "baju" tu.

Perkara pelik yang seterusnya bila dia masuk fitting room dan cuba "baju" tersebut.  

Tertanya-tanya macam mana customer tu berpakaian? 

Mula-mula dia datang memang macam lelaki betul. Bila dia dah habis cuba "baju" tu, dia tukar baju pulak. Memang cutting baju tu macam perempuan dah. Dia datang tanya saya, kalau saya pakai baju tshirt ni, "baju" tu nampak tak? Saya jawablah, kalau dekat nampak sikit tapi kalau jauh tak nampak sangat.

 Masa customer ni tengah cuba "baju" tu dalam fitting room, akak yang senior saya ni tanya saya, "ni first time ke kau serve customer ni?". Saya pun jawab "haah, kak. kenapa?" Akak tu jawab balik "hmm kitorang semua dah pernah serve customer ni, kitorang dah malas dah nak layan dia ni". Dalam hati saya katalah, oh customer tetap rupanya.


Bukan niat nak aibkan dia, point utama saya sebenarnya saya rasa kesian sangat dekat dia. Seriously! Hampir jugak menitis air mata sebab kesiankan dia. Saya tak tau nak explain macam mana saya rasa kesiankan dia tu. Nasib baik dia seorang chinese.

Untuk muslim ketahuilah bahawa,


Daripada Ibn Anas r.a berkata Rasulullah SAW melaknat mereka yang menyerupai wanita daripada kalangan lelaki dan mereka yang menyerupai lelaki daripada kalangan wanita 

(HR al Bukhari) 

 Daripada Abi Hurairah r.a berkata :Rasulullah SAW telah melaknat orang lelaki yang memakai pakaian perempuan dan perempuan yang memakai pakaian lelaki.

 (HR Abu Daud)  

 

Saturday, February 9, 2013

Under Maintenance









THIS BLOG IS UNDER MAINTENANCE
SORRY FOR THE INCONVENIENCE

tengah dok fikir camna nak tukar template jadi cantik cam blog len. dah lama tak tukaq dah lupa. sapa dok ingat meh kongsi sket. :P

BOIKOT?


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

السلام عليكم


Saat Gaza dibedil oleh Zionis, semua pakat ingin memboikot barangan Israel terutama sekali Mekdonals (sje eja salah). Saya ingin bertanya kepada anda semua, adakah anda masih memboikot Mekdi dan sekutu dengannya?

Alhamdulillah sehingga hari ni saya masih memboikot. Mungkin orang akan kata, "ek eleh MekDi je ke yang kau boikot? banyak lagi barang Israel la derr kat Malaysia ni". Tapi pada saya, mungkin agak sukar nak boikot barangan Israel yang lain mungkin kerana tak perasan yang barangan tersebut adalah dari Israel kerana jumlah barangan mereka yang dipasarkan di sini jumlahnya sangat banyak.

Setakat yang paling famous tu boleh la di boikot. Mungkin orang akan kata, "ala boikot bermusim, kejap je tu." , "nanti kau gi makan jugak lama-lama". Saya tak boleh nak janji or pastikan, dan apa yang pasti saat ini saya tak boleh nak makan mekdi sebab terbayang darah saudara kita di Palestine tu.



Kalau kita seorang je yang boikot orang lain tak boikot tak de kesan pun kat Israel tu?

Ye, mungkin takde memberi kesan apa-apa pada mereka sebab banyak lagi cawangan restoran terkenal tu kat dunia ni. Tapi persoalan yang besar perlu kita tanya pada diri kita. Apa sumbangan dan perjuangan kita untuk membantu saudara kita kat sana tu?? Walaupun kecil, tapi inilah yang kita semua patut lakukan. Bukan dengan rakusnya meratah burger tu dan menyumbang pembelian senjata untuk Israel.



Pada saya, burger mekdi tu dah tak sedap lagi kat tekak saya sebab ada lagi burger paling sedap buatan tempatan. Burger bakar!! Nyum3!! Lebih baik majukan orang tempatan kita dalam perniagaan ada jugak faedahnya. Takla semahal burger mekdi tu. :D



Thursday, January 31, 2013

Cuma pendapat saya.

Assalamualaikum,

Hari ni saya nak cerita tentang sikap pemanduan orang ramai di atas jalan raya. Ini sekadar pendapat saya di atas pemerhatian saya selama ini sahaja. Dan ini juga luahan hati saya.

Saya kerap menaiki motosikal ulang alik dari rumah ke tempat kerja, kadang2 pergi ke shah alam dan kuala lumpur. Dan ada juga beberapa kali hampir "kemalangan di atas jalan raya.

Ye saya tahu sekarang ni ramai orang dah memiliki kereta sendiri, dan pada waktu puncak jalan mesti sesak tak kira di mana2 la dalam kawasan KL dan Selangor (tak tahu la kat tempat lain mcm mana).

Mungkin saya salah bila saya judge orang mengenai cara pemanduan serta kereta seseorang berdasarkan status saya di fb. Maafkan saya.

Cuma saya tak berpuas hati terhadap cara pemanduan orang sekarang ni. Mereka tukar-tukar laluan di atas jalan raya tanpa beri signal. Sesetengah orang hanya beri signal macam dah masuk lane lain dan selekoh, baru bagi signal tu pun sekali kelip je. Kereta-kereta besar pula, bawak laju-laju bila dah sampai selekoh hampir kena motor kami. Lagi sikit je memang nak berlanggar, masa kejadian ni kat TTDI, Bukit Jelutong. Masa tu mercedes tu memang bawak laju sangat3. Pagi tadi kat Jalan Ipoh, KL, hampir kemalangan sebab BMW tu main masuk je lane paling kanan tanpa bagi signal dan dia bawa sangat laju. Nak cerita pengalaman nak accident tu, memang banyak la.

Saya tahu pada waktu puncak, ramai orang berpusu-pusu nak balik rumah. Sekurang-kurangnya prihatinlah pada orang yang bawa motor. Lihat cermin sisi serta berilah signal, sekurang-kurangnya kami penunggang motor ni tahu.

Pesanan penaja --> Please drive with all manners. Respect others life's.

Saturday, January 26, 2013

Iman Tersentuh

Assalamualaikum,

Pada hari ini, hari Jumaat. Saya ingin berkongsi sesuatu yang menyentuh hati dan iman saya.

Ternyata Allah ingin menyedarkan saya yang lalai ini, mungkin. Pertama sekali, sewaktu saya pulang dari kerja sekitar jam 11 malam.  Saya scroll news feed di facebook, dan saya melihat sebuah blog yang menceritakan tentang seorang muslimah solehah, hari2 sebelum arwah meninggal dunia. Ternyata cerita itu sangat2 menyentuh dan membuatkan saya berasa betapa kerdilnya saya. Saya nak sangat2 jadi macam tu, seorang yang solehah, dikasihi Allah dan sentiasa ingatkan Allah. T_____T

Ini kisah arwah di blog ini --> http://mujahidah2u.blogspot.com/2013/01/rentetan-pengalaman-di-hari-hari.html

Kedua,

Sebuah video street da'wah di Malaysia, di mana seorang lelaki daripada United States memeluk Islam. Bila tengok video tu kan, hati saya ni rasa macam membuak2 nak join street da'wah memperkenalkan Islam kepada orang bukan Islam. Dan dalam masa yang sama hati ini menangis dan mengatakan "kenapa aku tak boleh buat macam mereka buat?"

ini link videonya --> Street Da'wah di Malaysia

Subhanallah. Itulah caranya bagaimana kita hendak memperkenalkan Islam pada dunia.

Inilah dua perkara yang sangat menyentuh hati dan iman saya pada hari ini. Air mata mengalir kerana mengenangkan diri ini masih terpalit dengan dosa-dosa.

Bangkitlah wahai diriku!
Bangkitlah berjuang menentang nafsumu.
Meskipun pahit dan lelah.
Percayalah akan ganjaran yang indah.

Wednesday, January 23, 2013

Aku Cemburu


Cemburunya aku...

Tiap kali aku membaca kisah2 mereka yang soleh/solehah. Ternyata aku cemburu.

Aku cemburu kerana aku tidak seperti mereka.

Suatu saat aku pernah terjatuh,

Kini aku sedang merangkak,

Sedang cuba bangkit kembali untuk menjadi seperti mereka.

Aku sedang berjuang dengan diri sendiri,

Antara iman dan nafsu,

Sebagai manusia yang lemah,

Terkadang aku turut kata nafsu sedang iman membantah,

Air mata jatuh tatkala aku bermuhasabah diri.

Acapkali aku berdoa " Ya Allah, bantulah aku untuk menjadi hambaMu yang beriman, bantulah aku untuk istiqamah, kuatkanlah imanku. Sesungguhnya aku ingin menjadi mukminah"

Aku masih dalam proses mengukuhkan lagi tapak,

Tapak pembinaan mahligai indah 'di sana'.



Monday, January 7, 2013

Secret.











Secretly admiring. 
That is a secret.
Only Allah and me knows this.

Sunday, January 6, 2013

CINTA part 2.

Merindui Allah mengubat hati, merindui manusia merosakkan hati

Berkata Imam Makhul rahimahullahuta'ala, 'ذكر الله تعالى شفاء، وذكر الناس داء' 
Mengingati Allah ta'ala itu ialah ubat, sedang mengingati manusia itu ialah penyakit. [Al-Waabil al-Sayib; Raafi' al-Kalim al-Tayyib, Imam Ibn Qayyim] 
Yang jauh jangan dikenang-kenang nanti kelak asyik terbayang-bayang...

Tidak khusyuk ibadah dikala seorang kerana hati sudah dimiliki orang...

Buang yang keruh ambil yang jernih, lupakan yang jauh ambil yang soleh...
- Ustaz Emran Ahmad


p/s : Bercinta bila dah betul2 bersedia. Pengalaman lepas jadikan pengajaran. Cinta manusia tolak ketepi dulu buat masa ni. Matangkan fikiran, sediakan dan mantapkan agama terlebih dahulu. Fokus dengan cinta Allah dahulu.


Saturday, January 5, 2013

KENAPA???

Kenapa ek? Memang start pakai tudung dari dulu sampai sekarang asyik kena perli je?? Apa yang tak puas hati kalau orang nak jadi baik???

Tu belum lagi pakai tudung bidang 50 atau 60 dengan jubah. Kalau pakai camtu tak tau la pe jadi dan pe diorang nak cakap. Memang niat asal nak pakai sebenarnya tak tau bila boleh pakai cmtu. Hurmmm.

HUH!!! Sedih btul walaupun dah bagitau banyak kali aurat tu wajib tutup.

Friday, January 4, 2013

Photography Zone

Kuala Lumpur, 5 megapixel camera, using xperia J and photoscape.

 
                    Taman Burung Kuala Lumpur


                                                        Jalan Changkat Raja Chulan

Taman Burung, Kuala Lumpur

Saja jalan-jalan ngan adik time cuti hari ni. Esok dia nak gi Sepang gi kursus penerbangan.

Thursday, January 3, 2013


"Selama ini cari makna cinta manusia, tapi yg ditemui hanya makna dusta. Cari makna cinta Ilahi, yg ditemui adalah makna ketenangan hati." - Syabab Musafir Kasih Twitter



pic taken at 1Utama Shopping Mall.

Introduction